غذاها بيشتر از سلاح‌ها قاتل جان انسان ها می شوند
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ تير ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۱۶
Share/Save/Bookmark
 
وبلاگ بسیج مهندسین سیستان نوشت:

امّا چرا هرساله در ماه مبارک رمضان اکثراً دچار بيماري‌هاي گوارشي يا افزايش وزن و يا ضعف مفرط مي‌شويم؟ اين عوارض از آنجا ناشي مي‌شود که ياد نگرفته‌ايم درست، روزه بگيريم. . بنا به گفتة محققين در طول تاريخ، غذاها بيشتر از سلاح‌ها آدم کشته‌اند، نخستين بيماري ها مربوط به پرخوري بوده و نخستين درمان‌ها روزه است. در رابطه با تغذيه هميشه مصرف متعادل و ميانه روي همراه با تنوع در مصرف توصيه مي‌شود؛ اما متأسفانه بسياري از افراد در اين ماه دچار بدخوري يا پرخوري شده و در تغذيه افراط مي‌کنند تا آنجا که يک ماه روزه‌داري آنان نه تنها باعث کاهش وزن نشده، بلکه موجب افزايش وزن مي‌شود. از مصاديق بارز تغذيه نادرست دراين ماه افراط در مصرف شيريني‌جات و چربي‌هاست که به راحتي سلامت مصرف‌کنندگان را با خطر مواجه مي‌کند.

براي اينکه روزه‌ داري ما درست و دور از افراط و تفريط باشد، رعايت چند نکته بهداشتي ساده، اما مهم لازم است:

1. به جاي افطار کردن با آب سردکه علائم ناراحت کننده گوارشی در فرد روزه دار به وجود آورد وبا رقیق كردن اسید معده و آنزیمهاى دستگاه گوارش سبب اختلال در هضم و جذب موادغذایى مى گردد، که مشکلاتی مانند درد شكم و نفخ رابدنبال دارد ، از شير گرم يا چاي کم رنگ استفاده کرده. سپس با مصرف حداقل دو تاسه عدد خرما ومصرف کشمش،با كنترل اشتها از پر خوری به هنگام افطار ممانعت مي كنند. علاوه بر آن مصرف خرما در ماه مبارك رمضان در تنظيم قند خون بسيار مفيد اســـت. خرما منبع خوبي از مواد مغذي، قند، فيبر و پتاسيم است. از مصرف بيش از حد خرما نيز مانند ساير شيريني ها بايد پرهيز شود. به طور كلي توصيه ميشود ازمصرف انواع شيريني ها مثل زولبيا و باميه كه فقط حاوي انرژي و فاقد مواد مغذي (ويتامين ها و املاح) هستندجلوگیری شود.

2. نان و پنير و گردو يا سبزي، حليم، سوپ، شيربرنج، فرني، شير و عسل يا نان و شير از بهترين مواد غذايي براي افطار محسوب مي‌شوند؛ زيرا سيستم گوارشي را آماده فعاليت مي‌کنندوموجب حفظ تعادل آب و املاح فرد روزه دار مي شود

3. بهتر است، افطار و شام با حجم اندک و با فاصله مصرف شود. در وعده افطار نباید یکباره حجم زیادی از غذا یا مایعات وارد معده شود ، چون اتساع ناگهانی معده باعث اختلال در جریان خون دیگر اندامها و اعضاء بدن شده و از طرفی باعث بروز سوء هاضمه نیز می شود.

4. مصرف زياد آب يا آبميوه در فاصله بين افطار و زمان خواب باعث تأمين آب مورد نياز بدن مي‌شود. هم‌زمان با افطار يا بلافاصله پس از آن، از نوشيدن آب زياد يا مصرف ميوه‌ها پرهيز کنيد؛ چرا که باعث بي‌حالي، ضعف، سوء هاضمه و درد معده مي‌شود.

5. از مصرف مواد غذايي چرب و تنقّلات از افطار تا پايان شب خود‌داري کنيد؛ چرا که موجب سنگيني معده، خواب‌هاي آشفته، سوءهاضمه و عدم ميل به سحري مي‌شود.

6. . بهتر است به فاصله ۴۵ دقيقه تا يكساعت پس از افطار ، روزه داران شام خود را صرف نمايند.براي شام توصيه مي شود از غذاهايي كه با نان ( نان های سبوس دار مثل نان سنگک )مصرف مي شوند، مثل كتلت ، انواع كوكوهايي كه با روغن كم تهيه شده است، خوراك سبزيجات همراه با گوشت ( ترجيحا گوشت سفيد مانند مرغ ،ماهي) به همراه ماست و خيار يا دوغ و سبزي خوردن يا سالاد استفاده شودتا ضمن رفع عطش از يبوست نيز جلوگيري شود.

سحری

1. با توجه به ساعات طولاني روزه‌داري در اين ايام، بايد غذاهايي را مصرف کرد که به کندي هضم مي‌شوند، مانند: غذاهاي حاوي فيبر زياد مواد غذايي دير هضم عبارتند از: حبوبات و غلات مثل لوبيا، عدس، گندم، جو، آرد، برنج با پوست و کربوهيدراتها. خرما سرشار از قند، فيبر، کربوهيدرات، پتاسيم و منيزيم است، حليم نيز يک منبع عالي پروتئين است و از غذاهاي دير هضم به شمار مي‌آيد.

2. از خوردن چاي، قهوه و نوشابة زياد خودداري کنيد؛ چون در عين تأمين آب، اثر ديورتيکي آن‌ها موجب افزايش ادرار و دفع آب و نمک‌هاي معدني که در طول روز بدن به آن‌ها نياز دارد، مي‌شود.

3. پرخوري در هنگام سحر نه تنها از احساس گرسنگي در ساعات انتهايي روز جلوگيري نمي‌کند؛ بلکه در ساعات ابتدايي بعد از سحر، فشار زيادي را به معده و دستگاه گوارش فرد وارد مي‌کند که سبب بروز علائمي نظير سوء هاضمه، سوزش سردل، درد و نفخ معده مي‌شود.



انتهای پیام/
کد مطلب: 4159