کوه باغران صحیح است یا کوه باقران؟
اجتماع نوشت
تاریخ انتشار : يکشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۳
Share/Save/Bookmark
 
کوه باغران صحیح است یا کوه باقران؟
وبلاگ شهریار زاهدان نوشت:خوب میدانید که شهر زاهدان محل تجمع بسیاری از اقوام اعم از بلوچ، سیستانی، خراسانی، کرمانی، یزدی، اصفهانی و .... میباشد که از بدو ظهور و بروز توانمندیهای تجاری و اداری زاهدان این اقوام بنوعی در آن تجمع یافتند و با گذشت چندین نسل هویت زاهدانی پیدا کرده و هیچکس از دو قوم اکثریت استان نمی تواند مدعی شود فلان کس چون پدرش اصالت فلان شهر را دارد غیر بومی بحساب می آید!!

ولی خوب یادمه سه دهه جلوتر از این مسائل زیاد مطرح میشد، بیرجندی، زابلی، بلوچ ، بومی و غیربومی، بهمین خاطر یک سری ذهنیتها در افراد وجود داشت که بعضی از مسئولین گذشته نیز برای بقای مسئولیت شان به آنها دامن می زدند.

همین نُه ، ده سال قبل بود که دفتر اجتماعی استانداری نشریه ای داشت بنام " پیک اجتماعی " که اتفاقا مسئولیت سر دبیری آن برعهده حقیر بود و بدلیل حاکم بودن مدیران با تحمل و صبور ، در این نشریه انتقادهای شدیدی نیز رسما صورت می گرفت و حتی تلنگری هم به مطالبات همکاران زده میشد که واقعا مسئولین آنزمان (سالهای 1382 تا 1384) در مقایسه با دوره های بعد برغم برخوردهای دو دوزه بازی بعضی از مدیران مادون و وجود زیر آب زنی ، خوشبختانه مدیران ارشد استانداری از حداکثر متانت و سعه ی صدر برخورداربودند.

در عین حال ذهنیت های منفی نیز در همکاران آنزمان ما حاکم بود بطوریکه در قبال هر مطلبی واکنش های خاص خودش بروز پیدا میکرد از جمله در یکی از این مطالب پیرامون مشخصات مردم صبور بیرجندو سیستان نکاتی ذکر گردید و اهالی بیرجند را به فرزندان کوه سر افراز باغران و سیستانیها را زاده کوه اوشیدا نسبت دادیم...

تااینکه بعداز انتشار به شدت مورد هجوم تعدادی از همکاران ودوستان اصالت بیرجندی خودم قرار گرفتیم که چرا با نوشتن باغران با حرف " غ " قومیت و اصالت ما را از ائمه جداکردیدو به ما اهانت روا داشتید وانواع گلایه ها و شکایات... هرقدر که توضیح می دادم که تفاوتی در عین و قاف نوشتن نیست و جابجا نوشتن هرکدام معنا و مفهوم زیبای خودش را دارد چون دنبال بهانه جویی بودنند فایده ای نبخشید وسخت گله مند شدند...

منظور از ذکر این مقدمه اینکه همین مطلب رو یکی از وبلاگهای خراسان جنوبی بنام " عکاسخانه بیرجند " خیلی جالب باز شکافی و مستند کرده که حیف دیدم جهت اطلاع مخاطبین جستجوگر آنرا بیان نکنم .

باغران یا باقران؟؟( وبلاگ عکاسخانه بیرجند)
متن زیر یکی از نظراتی است که امروز در وبلاگ من آمد و و نیز بسیاری موارد که افراد گفته اند باغران نه باقران و برعکس آن هم

((کاش قبل از درج مطلبی در وبلاگتون حداقل از لحاظ وجود غلطهای املایی چک میکردید.به عنوان مثال: "کوه باغران" ))

این موضوع من را بر آن داشت که مطلبی در حد اطلاعات خودم با استفاده از منابع موجود ( هرچند ناقص) بنگارم در این نوشتار از دو منبع "بهارستان" دکتر آیتی و" مود مرکز نهارجان" دکتر زمانی پور استفاده کرده ام و آنچه بر این دو منطبق نمی گردد عقاید و اضافات خودم است.

کوه های باغران کوه هایی است که بیش از 100کیلومتر طول دارد و از شهرستان خوسف در شرق تا سربیشه در غرب ادامه دارد. در پای کوه و در میانه آن شهر بیرجند قرار دارد که مرکز امروزین این منطقه است

باغران

همانطور که هر بیرجندی مطلع است در دره های متعدد این کوهستان باغ و بستان های متعدد به همراه انواع درختان میوه وجود دارد که در سمت شمال از دره های رچ ، بند دره ،بند عمرشاه ،تنگل بهدان، خراشاد و نوفرست و در سمت جنوب ازدره های گل و فریز ، اصغول و گز چنشت، فنود می توان نام برد. در تمام این دره ها چشمه ها و کاریزهای متعدد روان است که انواع میوه ها را از توت و شاتوت گرفته تا سیب و گلابی و انگور به ساکنان خویش تقدیم کرده اند. از طرفی اسامی همچون باغ آباد در جنوب رشته کوه دلیلی بر این است که بخش اول باغران از باغ گرفته شده است .

ران در کلمه بعنوان محل و جایگاه و دامنه آمده است پس می توان گفت باغران محل و جایگاهی است که باغ فراوان دارد.

اعتقاد دیگر بر آن آست که باغران تغییر یافته باغدان بوده است که مشابه بهدان (بیدان) می باشد و دوباره به محلی گفته می شود که باغ بسیار دارد.

باقران

در مورد باقران بعضی مردمان قدیم را عقیده بر این است که امام محمد باقر (ع) از این کوهستان گذر کرده است (به صحت و سقم آن کاری نداریم ) و این نام از آن گرفته شده است .

از طرف دیگر در جاهای مختلف باقران بقعه هایی از امامزاده های منتسب به امام محمد باقر وجود دارد که مهمترین آنها امامزاده سید حامد علوی در چنشت ، امامزده سید نقیب در یشد و شهدای دره شیخان در بیرجند وجود دارد( که هرکدام خود داستانی مجزا دارند) با توجه به این موضوع نام دوم برگرفته از نام امام باقر است .

با این مسائل طبیعتا قدمت نام باغران باید از باقران بیشتر باشد و هر کدام را که بگوییم سخنی به انحراف نگفته ایم.

به گمان من بهتر است بگوییم باغران نام اصیل و ایرانی این کوهستان و باقران نام مذهبی و اسلامی آن است .

پس لزومی ندارد هی بگوییم باغران نه باقران و باقران نه باغران و همدیگر را به غلط و درست بودن متهم کنیم . هر کسی بنا بر عقاید شخصی اش می تواند این بگوید یا آن.

امیدوارم با نظر دیگر همسفران مطلب کامل گردد .

خوشا بیرجند و وضع دلپسندش--- خداوند نگهدار از گزندش

نسیم باقران عنبر شمیم است -----مگر با مشک تر می پرورندش " محمد حسین آیتی"

----------------------

بزرگان رو سوی ییلاق دارند - قدم بر سبزه و گل می گذارند

همی گویند شکر آن بی قران را - که پیدا کرد کو باقران را " محمد تقی سالک"

--------------------

بوی خاک بیرجند آید همی - یاد یاران دلپسند آید همی

رشته کوه باقرانش استوار - چون دماوند و سهند آید همی " عبدالحسین فرزین"
------------------
کد مطلب: 20225