آیا نرمش قهرمانانه باعث عادی‌سازی روابط ایران و آمریکا می‌شود؟
تاریخ انتشار : جمعه ۱۲ مهر ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۰۷
Share/Save/Bookmark
 
وبلاگ  "اردکان گویا" نوشت:

“نرمش قدرتمندانه “واژه ای مهم وکلیدی بود که چند روز پیش مقام معظم رهبری در دیدار با فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی آن را دوباره زنده کرد و به کار برد.

کاربرد این واژه هر چند از طرف رهبر ایران جدید نیست ولی بازتاب گسترده ای را در رسانه های داخلی و خارجی به همراه داشت .  بعضی از تحلیلگران غربی بر این باور هستند که رهبر ایران پس از تحمل تحریم ها و فشارهای غرب حاضر به سازش و مذاکره با آمریکا شده است، اما این تحلیل بسیار ضعیف و شکننده و بر گرفته از واقعیات امروز نظام جمهوری اسلامی ایران نیست .

مردم ایران با شرکت گسترده در انتخابات ریاست جمهوری، حماسه ی سیاسی مد نظر رهبر خود را رقم زدند و نظام جمهوری اسلامی با قدرت و صلابت با یک گام بلند دیگرعزت ملی خود را تقویت کرد. از سوی دیگر، درگیری های مسلحانه در سوریه متحد استراژِیک و نظامی ایران و خط مقدم محور مقاومت به نفع ارتش سوریه و شکست تکفیری های سلفی همراه است که این خود پیروزی دیگر و برگ زرینی برای نظام جمهوری اسلامی و شکست تلخی و مفتضحانه ی دیگر برای نظام سلطه و استکبار غرب است .

حضرت آیت الله العظمی خامنه ای در دیدار با فرماندهان سپاه در عرصه ی سیاست خارجی رویکرد “نرمش قدرتمندانه” را مطرح کردند . باید دانست این شیوه و روش در گفتمان رهبری ایران جدید نیست و ایشان چند سال پیش نیز این رویکرد را در عرصه ی سیاست خارجی مطرح کرده بودند .

به نظر نگارنده “نرمش قدرتمندانه ” در شرایط فعلی به دلیل وجود رویکردهای سیاست های خارجی مثبت و قوی دولت نهم و دهم است. دولت های نهم و دهم با اصل قرار دادن گفتمان ناب انقلاب اسلامی یعنی مبارزه با اسرائیل و دفاع همه جانبه از نهضت های فلسطینی و کشورهای محور مقاومت ،  ضدیت و مبارزه با آمریکا و غرب ، استکبار ستیزی و دفاع از مستضعین عالم ، اهمیت دادن به عدالت سیاسی در روابط میان دولت ها و … به مرور زمان در صحنه ی بین اللملی و منطقه به پیشرفت هایی دست یافت و این سیاست خارجی فعال باعث شد تا امروز ما بتوانیم در برابر غرب به سرکردگی آمریکا سیاست و رویکرد “نرمش قدرتمندانه “اتخاذ کنیم .

ولی سوال اصلی اینجاست ، آیا ایران با دستور کار قرار دادن رویکرد “نرمش مقتدرانه ” در سیاست خارجی می تواند به روابط عادی با آمریکا دست یابد ؟

نگارنده معتقد است ایران حتی با دستور کار قرار دادن رویکرد ” نرمش مقتدارانه ” نمی تواند با آمریکا به صورت عادی رابطه برقرار کند زیرا یکی از مهم ترین شرایط عادی سازی رابطه با آمریکا ، تغییرات بنیادی در تعریفی است که در حاکمیت نظام جمهوری اسلامی نسبت به مسئله اسرائیل دارد و تصور چنین تغییری در دستگاههای امنیتی ، اطلاعاتی و نظامی و بخش های سیاسی کشور در حد محال است.

تقریبا ۹۰ درصد گره عادی سازی روابط میان ایران و آمریکا ، موضوع اسرائیل است که در اصول نظام جمهوری اسلامی مشروعیت ندارد. هیچ دولت و رئیس جمهوری در آمریکا نمی تواند بدون تغییر موضع نظام جمهوری اسلامی نسبت به اسرائیل ، در عادی سازی روابط دو جانبه ایران و آمریکا دستاوردی کسب کند .

از سوی دیگر ، تعریف در تعاریف جمهوری اسلامی نسبت به اسرائیل نیز ، ناممکن است . در سیستم آمریکا ، یهود و اسرائیل و دفاع از آنها جز لاینفک اصول حاکمیتی است . در جمهوری اسلامی ، دفاع از فلسطین و ضدیت با اسرائیل جز لاینفک اصول حاکمیتی است .

بنابراین با توجه به اصول حاکمیتی درجمهوری اسلامی  در صحنه ی سیاست خارجی حتی با طرح رویکرد ” نرمش مقتدارانه ” نمی توان منتظر عادی سازی رابطه ی ایران و آمریکا بود .
انتهای پیام/
کد مطلب: 10057