عملیاتی با رمز "یا علی بن ابی طالب"
تاریخ انتشار : شنبه ۳ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۱۲
Share/Save/Bookmark
 
وبلاگ تسبیح صبح نوشت :
"یا علی ابن ابی طالب" نجوای تمامی دلاور مردانی بود که شامگاه10 اردیبهشت 61 در قرارگاه کربلا عهد و پیمان بستند تا خرمشهر از اشغال دشمنان آزاد شود و البته سوم خرداد 61 ساعت 14 "خرمشهر آزاد شد".

ساعت 30 دقیقه بامداد 10 اردیبهشت 1361 عملیات بیت‌المقدس با قرائت رمز عملیات "بسم الله الرحمن الرحیم، بسم الله القاسم الجبارین، یا علی ابن ابی طالب" از سوی فرماندهی آغاز شد. شهید آیت‌ الله صدوقی و مرحوم آیت‌ الله مشکینی در کنار فرماندهان سپاه و ارتش در قرارگاه کربلا حضور داشتند.

این عملیات با رمز "یا علی ابن ابی‌طالب (ع)» در محور اهواز - خرمشهر - دشت آزادگان، به صورت گسترده در 3 خرداد 1361 به فرماندهی مشترک انجام شد.

 انهدام نیروی‌های عراقی، حداقل بیش از دو لشکر، بازپس گیری حدود 5400 کیلومتر مربع از خاک ایران از جمله شهرهای خرمشهر، هویزه و پادگان حمید، خارج کردن شهرهای اهواز، حمیدیه و سوسنگرد از برد توپخانه عراق، تامین مرز بین‌المللی (حدفاصل پاسگاه طلائیه تا شلمچه)، آزادسازی جاده اهواز –خرمشهروخارج شدندجاده اهواز– آبادان ازبرد توپخانه عراق مهمترین اهداف این عملیات بود.

منطقه عمومی عملیات بیت‌ المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور است، که از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق به رودخانه کارون و

از غرب به هور الهویزه منتهی می‌ شود.

 دراین مرحله آزاد سازی خرمشهرازدستورکار عملیات خارج و تصمیم گرفته شد که قرارگاه‌ های فتح و نصر از جاده اهواز – خرمشهربه سمت مرز پیشروی کنند و قرارگاه قدس نیزماموریت یافت تا به صورت محدود برای تصرف سرپل درجنوب کرخه کور اقدام کند و سپس آنرا گسترش دهد.

19 هزار عراقی در عملیات بیت المقدس اسیر شدند

عملیات بیت‌ المقدس موجب شد تا کشورهای عرب منطقه به تقویت مالی و نظامی عراق مبادرت ورزند. طی این عملیات حدود 19 هزار تن از نیروهای عراق به اسارت درآمده و بالغ بر 16 هزار تن کشته و زخمی شدند

.پس از پیروزی ایران در عملیات بیت‌المقدس، اسرائیل سریعاً دست به اشغال جنوب لبنان زد. پس از انتشار این خبر، گروهی از فرماندهان سپاه به منظور کمک در دفاع از خاک سوریه و لبنان در برابر حمله ارتش اسرائیل به این کشور گسیل شدند. سرپرستی و فرماندهی این نیروها را احمد متوسلیان به عهده داشت.

در همین زمان رهبر فرزانه انقلاب امام روح الله خمینی که به خوبی پی به نقشه اسرائیل برده بود،

دستور بازگشت نیروها به جبهه‌های نبرد را صادر کرد و در نطقی تاریخی گفت: «راه قدس از کربلا می‌گذرد».

در نتیجه اکثر آن نیروها به جبهه‌های جنوبی بازگشتند و تنها تعداد کمی از فرماندهان برای آموزش نیروهای حزب‌الله لبنان در منطقه باقی‌ماندند.

اهداف عمليات

بعد از سقوط خرمشهر تا عمليات بيت المقدس حدود يك سال و نيم از جنگ گذشت , كاركنان متخصص و فني و توانمند و غيرتمند نيروي هوايي تمام تجهيزات آفندي و پدافندي را در اسرع وقت عملياتي مي كردند و در زمان عمليات بيت المقدس تمامي تجهيزات و ادوات نظامي نيروهاي مسلح ايران در آمادگي كامل بود

113 نفر شهيد و يازده نفر اسير در عمليات غرور آفرين بيت المقدس وفتح خرمشهر از طرف نيروي هوايي تقديم انقلاب اسلامي شد

در روز دوم خرداد پل بسيار مهمي كه برروي شط العرب مستقر بود و براي عراقي ها نقش حياتي داشت و با پدافندي محكم نيز از آن محافظت مي شد با رشادت مرحوم امير سرتيپ خلبان محمد دانش پور منهدم شد.

عراق با تداوم اشغال خرمشهر مي‌کوشيد آخرين و مهم‌ترين اهرم فشار خود را براي واداشتن ايران به شرکت از موضع ضعف در مذاکرات صلح، حفظ کند. متقابلاً آزادسازي اين شهر مي‌توانست نماد تحميل اراده جمهوري اسلامي ايران بر متجاوز و اثبات

برتري‌اش در جنگ باشد. با توجه به اهميت اين منطقه در تعيين سرنوشت جنگ، عمليات بيت‌المقدس را سپاه پاسداران و ارتش طراحي و اجرا کردند. اين عمليات ترکيبي از عمليات اصلي و پشتيباني بود. عمليات پشتيباني را يک قرارگاه به نام فجر، مرکب از يگان‌هاي سپاه پاسداران و ارتش _ که از عمليات فتح‌المبين در منطقه مانده بود _ در فکه انجام داد و ضمن عقب راندن دشمن به سمت مرز، حدود 2000 نفر اسير گرفت.

اهميت استراتژيکي خرمشهر

خرمشهر بندر سرسبز جنوبي کشورمان، از بزرگ‌ترين بنادر در منطقه خاورميانه و آسيا به شمال مي‌رود. تا قبل از جنگ تحميلي عراق عليه ايران خرمشهر بزرگ‌ترين بندر تجاري ايران بود. در جنگ جهاني دوم به صورت بزرگ‌ترين بندر حمل و نقل براي ارسال مهمات و آذوقه متفقين به شوروي، مورد استفاده قرار گرفت و پس از جنگ نيز به واسطه وجود تجهيزات بندري، اين بندر کماکان برتري خود را در مقابل ديگر بنادر ايران حفظ کرد.

پس از پيروزي انقلاب اسلامي، خرمشهر به صحنه درگيري گروهک‌ها با نيروهاي مدافع انقلاب اسلامي تبديل شد. هنوز چهره شهر از آثار اين درگيري‌ها پاک نشده بود که خرمشهر هدف اولين جنايت صداميان قرار گرفت. در اولين روزهاي شهريور سال 1359 هواپيماهاي اکتشافي عراق بر بالاي بخشي از خرمشهر و بيابان‌ها و نخلستان‌هاي آن به پرواز درآمدند و در آخرين ساعت روز 30 شهريور، اشغال خرمشهر آغاز شد.



 
کد مطلب: 16883