آخرین آرایش عربی - سنی منطقه چیست ؟
تاریخ انتشار : شنبه ۲۹ تير ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۴۰
Share/Save/Bookmark
 
وبلاگ " قلمدان " نوشت :
تحولات کشور مهم مصر که به قلب جهان عرب معروف است یکبار دیگر صحنه آرایش قدرت سیاسی عربی سنی منطقه را دستخوش تغییرات کرد. هر چه به صحنه تحولات و روند بهم پیوسته هفته‌های اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا نگاهی بیاندازیم متوجه پررنگ‌ تر شدن سیاست‌ های عربستان خواهیم شد. عربستان اینک پس از دوره‌ ای رکورد در تحولات دو سال اخیر خاورمیانه و شمال آفریقا اینک به بازیگری موثر‌تر در سوریه و علی الخصوص مصر تبدیل شده است. به صورت اجمالی عربستان در سوریه قطر را کنار زده و اینک فرد نزدیک به این کشور ریاست مخالفان بشار اسد را برعهده دارد. در همین حال در مصر عربستان پیچیده‌ تر عمل می‌ کند که در این باره چند نکته ذیل قابل تامل می ‌باشد:

عربستان از طریق حزب سلفی نور ابتدا از مرسی امتیازات زیادی در مناصب دولتی گرفت و سپس به موقع اخوان را در صحنه سیاسی مصر تنها گذاشت و هم پیمان ارتش و مخالفین مرسی شد. این حزب با فرصت طلبی وزن خود را در تحولات مصر بالا برد و اینک نیز با عدم همراهی کامل با مخالفین مرسی بازیگری مخرب خود را محیط داخلی مصر ادامه می‌دهد. وضعیت فعلی حزب نور بگونه‌ای است که هر دو طرف درگیر در مصر ائتلاف با این گروه را می‌پسندند و این توانایی را پیدا کرده است که از دو طرف امتیاز گیری کند. حزب سلفی نور زیرکانه تلاش می‌کند در شهر‌ها کوچک و روستاهای مصر خود را آنترناتیو اخوان جا بیاندازد.
عربستان تلاش می‌کند با عزم جدی برای ریشه کنی جریان اخوان مسلمین ابتدا در مصر و سپس در کشورهای حوزه خلیج فارس عملا نفوذ سیاسی و نرم قطر و ترکیه را به عنوان حامیان و همپیمانان سیاسی و فکری این جریان در منطقه دچاز ضعف کند. عربستان با پیگیری تشکیل محور ضد اخوان در منطقه شامل اردن، امارت، کویت و احتمالا دولت جدید مصر عملا آرایش سیاسی کشورهای عربی-سنی منطقه را نیز دچار تغییر موازنه کرده است. ماحصل تشکیل این محور و گسترده‌تر شدن این تقابل ابتدا انزوای ترکیه و سپس قطر را رقم خواهد زد.
از سوی دیگر عربستان با تضعیف محور اخوان مصر، قطر و ترکیه عملا حماس را نیز تضعیف و همزمان قدرت سیاسی فتح را در فلسطین افزایش می‌دهد. این موضوع قدرت نرم ترکیه و قطر به علت تاثیر گذاری در مسائل فلسطین را که افزایش داده بود دچار چالش جدی می‌کند.
عربستان در کل هر نوع قرائت دینی متفاوت از اهل سنت را چه اخوانی چه با دال دموکراسی خواهی در تضاد با قرائت سلفی‌گری مدنظر خود و تضعیف قدرت نرمش می‌داند. بنابراین تضعیف مدل حکومتی ترکیه و اخوان مسئله‌ای ناگزیر برای دولتمردان سعودی می‌باشد

انتهای پیام/
کد مطلب: 4534