سپاه پاسداران و ماموریتی جدید در مرزهای فرهنگی انقلاب
تاریخ انتشار : شنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۱۹:۳۳
Share/Save/Bookmark
 
 

سپاه پاسداران و ماموریتی جدید در مرزهای فرهنگی انقلاب

در صفحات تاریخ دوم اردیبهشت ماه یاد آور دو رویداد مهم برای تاریخ انقلاب اسلامی است.این روز یادآور تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اعلام انقلاب فرهنگی در دانشگاه ها است.

هر دو این رویدادها  یادآور خاطرات بسیار مهم و تاریخ ساز برای جامعه ی ما بوده و هست و از سویی منشا اتفاقات بسیار ارزشی در مسیر فرهنگ، اجتماع، امنیت و سازندگی هویت اخلاقی و ملی قرار گرفته اند.

امسال در حالی که شعار سال از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی  فرهنگ و اقتصاد با عزم ملی و مدیریت جهادی نام گرفته است ، معنای این تلاقی ( که هر ساله تکرار می شود) به گونه ای غنی تر و ژرف تر خود را به رخ هر صاحب نظری می کشاند و در دل خود مفاهیم و پیام های بسیاری را جای  داده است.

بی شک،سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ،یکی از مفاهیم انحصاری نظام و انقلاب ماست که از دیرباز نه به عنوان یک نهاد نظامی ، بلکه به عنوان یک سازمان مردمی و دینی به دنبال حفاظت و حراست از کیان نظام و انقلاب بوده است.

این ساختار مردمی که به دلیل بروز جنگ تحمیلی ، هویت خود را از دفاع از مرزهای ارضی این کشور یافت در ادامه حیات طیبه خود در دوران بازسازی کشور نیز بر مرزهای اقتصادی ، سلامت ، رفاه و سیاسی کشور نیز دلاورانه ایستاد و با خلق حماسه های مختلف نام ماندگار سپاه را برای تاریخ این مملکت جاودانه تر کرد.

امروزه حتی دشمنان انقلاب می دانند، در هر حوزه ای از مسائل امنیتی ، اقتصادی ، اجتماعی و... که نیاز و اضطراری برای کشور و نظام پیش بیاید و حراست از دستاوردهای انقلاب و کشور در گرو عزم جهادی و مدیریت بومی مجاهد باشد ، سپاه کارگشا و به اذن خداوند مقتدر و پیروز وارد میدان می شود و موانع بزرگ را از جلوی راه بر خواهد داشت.لذا جای شگفتی نیست که  دشمنان قسم خورده ایران و اسلام حق دارند که از سپاه پاسداران بهراسند و آشکارا و پنهان برای بدنام کردن و کارشکنی در امور آن اقدام نمایند زیرا سپاه چه در زمان زعامت حضرت روح الله و چه در دوران رهبر ولی فقیه زمان ما ثابت کرده که به اشاره سر انگشت ولایت هیچ مانعی را برای نیل به اهداف و آرمان های انقلاب نمی شناسد.

اما به نظر می رسد ، امسال که شرایط فرهنگی جامعه ، در ادامه ی اخطار های قبلی رهبر معظم انقلاب به گونه ای شده که معظم له دستور " جهاد برای فرهنگ" را صراحتا اعلام کرده و خواستار " عزم ملی" برای این مقوله شده اند ، سپاه پاسداران باید جدی تر بر مرزهای فرهنگی و عقیدتی کشور بایستد و به مبارزه بپردازد. بی شک این امر از چند نقطه نظر دارای اهمیت و ملاحظه است.

1-    سپاه پاسداران در سال های گذشته به دلیل اولویت های ابلاغی و ماموریت های محوله ، به اندازه ای که در عرصه های دفاعی ، امنیتی و سازندگی حضور داشته است . در عرصه ی فرهنگ عمومی  حضور پر رنگی نداشته و شاید به همین دلیل انتظار می رود بخش های مختلف ستادی و صفی آن با رویکرد تحول بزرگ در حوزه ی فرهنگ عمومی باید خود را دچار باز اندیشی و تجدید سازماندهی قرار دهند.

2-    بسیج به عنوان یکی از واقعی ترین و اصیل ترین سازمان های اجتماعی کشور ، ابزار بسیار مهمی برای سپاه پاسداران است که به نوعی هیچ یک از سازمان های فرهنگی و بازی گران این عرصه از چنین ویژگی مهمی برخوردار نیست.

واقعیت این است که به رغم کارکردهای ویژه ای که تاکنون از بسیج ظهور و بروز داشته ، هویت جنبش بسیج، یک هویت ذاتا فرهنگی است و بنابر این تجدید ساختار بسیج برای جهاد فرهنگی ، امری است که بسیار زودتر از روش های دیگر به نتیجه خواهد رسید.

به نظر می رسد ، بر همین اساس سپاه نیز برای جلوگیری از آفت موازی کاری در عرصه ی فرهنگی می تواند ، کلیه خدمات و راهبردهای اصلی اش در عرصه ی جهاد فرهنگی را از طریق این بخش که جنبش منظم مردمی است متمرکز و دنبال نماید.

3-    به نظر می رسد در جهاد فرهنگی باید به ابزار فرهنگی مسلط و مسلح شد. پاسداران فرهنگی و پاسدارانی که می خواهند بر مرزهای فرهنگی انقلاب ایستادگی کنند باید پیش از هر چیز فرهنگ را بشناسند و با ابزار فرهنگی در این عرصه مجاهدت نمایند. در این زمینه باید توجه کرد که مطابق فرمایشات مقام معظم رهبری ( مدظله العالی) منظور ما از جهاد فرهنگی ، پوستر درمانی، نمایشگاه درمانی ، جشنواره درمانی و مراسم درمانی فرهنگ نیست.

بدون اعتقاد به بیحاصلی چنین روش هایی و بدون تدوین مطالعات بومی برای درمان معضلات فرهنگی بی شک سپاه نیز برای کار فرهنگی به همان معضلاتی دچار می شود که نهادهای فرهنگی سال هاست بدان دچارند و وضع فرهنگ این جامعه را به اینجا رسانده اند.

4-    پاسداری در عرصه فرهنگ ، همانند پاسداری از مرزهای جغرافیایی در گرو همگرایی همه نیروهای عمل کننده است. بی شک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز برای حضور جدی در این عرصه فارغ از نیاز به نظم و نگاه و خلاقیت فرهنگی نیاز به هماهنگی با سایر نهادهای فرهنگی به وسیله ی تعامل جدی، نظارت و انتقادهای سازنده  دارد. بنابر این بدون درگیر شدن در بروکراسی های چند لایه و بی حاصل ، سپاه فرهنگی انقلاب باید برای ماموریت جدید خود در جریان "انقلاب فرهنگی" تجدید جایگاه و ساختار شود.
کد مطلب: 15347